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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/06/2023 |
Data da última atualização: |
15/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; SANTOS, L. F. dos; CARDOSO, A. D.; LOPES, P. R. C.; AMARANTE, C. V. T. do; FREITAS, S. T. de. |
Afiliação: |
JOÃO CLAUDIO VILVERT, State University of Southwestern Bahia, Vitória da Conquista-BA; LUANA FERREIRA DOS SANTOS; ADRIANA DIAS CARDOSO, State University of Southwestern Bahia, Vitória da Conquista-BA; PAULO ROBERTO COELHO LOPES, CPATSA; CASSANDRO VIDAL TALAMINI DO AMARANTE, State University of Santa Catarina, Lages-SC; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA. |
Título: |
Non-destructive assessment of quality traits in apples and pears using near infrared spectroscopy and chemometrics. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 45, e-969, Mar./Apr. 2023. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1590/0100-29452023969 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the performance of a hand-held NIR spectrometer for non-destructive quality analysis of apples and pears produced in the Brazilian Semi-arid region. NIR spectra were acquired with a portable spectrometer in the wavelength range of 750–1065 nm and reference analyses of dry matter content (DMC) and soluble solids content (SSC) were measured weekly during 10 weeks of storage at 0.5 °C. Spectra were pre-processed with standard normal variate and used to develop DMC and SSC models using partial least squares re- gression with full cross-validation. The models were validated using data not included in the calibration. Satisfactory prediction results were obtained for SSC in apples (R² = 0.58) and pears (R² = 0.55), and for DMC in apples (R² = 0.55) and pears (R² = 0.65). All prediction models showed a relative root mean square error of prediction lower than 8%. These findings indicate that the NIR spectrometer is a promising tool to be used for a rapid and non-destructive determination of internal quality traits in apples and pears. |
Palavras-Chave: |
Espectrômetro portátil NIR; Qualidade do fruto; Quimiometria; Regressão de mínimos quadrados parciais; Regressão multivariada; Sólidos solúveis. |
Thesagro: |
Maçã; Matéria Seca; Pêra; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Apples; Dry matter intake; Fruit quality; Pears; Total soluble solids. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154443/1/Non-destructive-assessment-of-quality-traits-in-apples-and-pears-using-near-infrared-spectroscopy-and-chemometrics-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
28/03/2022 |
Data da última atualização: |
29/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MENDES, L. de M. O.; ABREU, A. G. de; BORBA, T. C. de O.; FILIPPI, M. C. C. de; SILVA-LOBO, V. L.; MENEZES, I. P. P. de; HOFFMANN, L. V. |
Afiliação: |
LETÍCIA DE MARIA OLIVEIRA MENDES, mestranda UFG; ALUANA GONCALVES DE ABREU, CNPAF; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; IVANDILSON PESSOA PINTO DE MENEZES, INSTITUTO FEDERAL GOIANO, Urutaí-GO; LUCIA VIEIRA HOFFMANN, CNPA. |
Título: |
Detecção de marcadores SNPs ligados a genes de avirulência de Magnaporthe oryzae. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. |
Páginas: |
p. 72. |
ISBN: |
978-65-87380-73-5 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Evento online. |
Conteúdo: |
A principal doença da cultura do arroz é a brusone, causada pelo fungo Magnaporthe oryzae. O fungo possui alta variabilidade e está organizado em populações que são compostas por patótipos ou raças fisiológicas com características de virulência distintas. Obter informações de quais genes Avr estão presentes ou ausentes em determinadas regiões pode orientar a implantação do gene R no arroz. O objetivo deste trabalho foi realizar a identificação de marcadores SNPs ligados a genes de avirulência em isolados brasileiros de M. oryzae a partir do sequenciamento genômico. |
Thesagro: |
Arroz; Brusone; Marcador Molecular; Oryza Sativa. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233003/1/sjt-p72.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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